Neoadjuvante immuuntherapie
“Sinds een tijdje wordt er immuuntherapie toegepast bij uitgezaaide blaaskanker. Het blijkt in veel gevallen ook goed te werken in een eerder stadium. We geven immuuntherapie voor een operatie, neoadjuvante immuuntherapie, en vaak blijkt dan de tumor al helemaal verdwenen. We zien dat een combinatiebehandeling met chemotherapie daarbij beter werkt. Alleen hebben de combinaties die we tot nu toe hebben toegepast best wel veel bijwerkingen. We vergelijken nu een nieuwe combinatie van immuuntherapie met de reguliere vorm om te zien welke vorm beter is.
Peniskanker
Omdat peniskanker zeldzaam is en het AVL expertisecentrum voor deze ziekte, hebben we een landelijke functie. Dat betekent dat we eigenlijk alle patiënten met peniskanker in Nederland zien. Ook in deze studie kijken we hoe goed neoadjuvante immuuntherapie werkt.
Coördineren
We zoeken een basisarts die de studies gaat coördineren. Dat betekent dat je gaat helpen met en het includeren van de patiënten, maar we hebben een team aan behandelaars, dus je hoeft niet alle patiënten te volgen. Hoeveel je dat doet, hangt ook een beetje af van je eigen interesse.
We hebben een hele dynamische gemixte groep met klinische onderzoekers, mensen die van patiëntenzorg veel weten, maar ook van laboratorium onderzoekers of bio informatici die goed met data kunnen omgaan. En we hebben een nauwe samenwerking met de urologen.
De biologie van de behandeling
We zijn met de eerste studie al begonnen, maar desondanks start je met 4 jaar tijd. Want we vinden dat je tijd moet krijgen om het goed uit te voeren en ook wat wetenschappelijke diepgang te krijgen. We willen niet alleen weten óf het werkt, maar ook hóé het werkt. Je kunt wat dieper in de resultaten duiken om de biologie van de behandeling te begrijpen; wat zien we nu echt in die tumor gebeuren? Wat kan eventueel voorspellen of iemand goed reageert op de behandeling? Daarvoor werk je ook samen met bijvoorbeeld een data informaticus of laboratorium onderzoekers om te kijken naar het RNA en DNA van de tumor en de immuuncellen.
Ik denk dat er weinig plekken ter wereld zijn waar zoveel studies op het gebied van neoadjuvante immuuntherapie. Het AVL is uniek geweest en echt baanbrekend geweest in de ontwikkeling daarvan. En dit sluit daarbij aan. Het is interessant voor mensen die internist oncoloog willen worden, maar ook voor mensen die uroloog willen worden. Van beide kanten zitten er interessante aspecten aan.”