Dag van de Diëtist - Meyke Mulder: "Ziek zijn is topsport"

19 sep. 2023 12:00

Meyke werkt zo’n 15 jaar als diëtist is het Antoni van Leeuwenhoek. Maar de afgelopen vijf zomers was ze tijdens de Tour de France ook te vinden in de foodtruck van de Jumbo-Visma wielerploeg. Ze werkte daar als performance chef en verzorgde vijf maaltijden per dag voor de renners. “Via allerlei omwegen werd ik benaderd omdat ik naast mijn werk in het AVL ook sportdiëtetiek en een koksopleiding had afgerond. Toch dacht ik toen ik werd benaderd voor deze baan echt van: ’Huh? Ik!?’ Ik had eigenlijk niet veel met wielrennen en ik moet eerlijk zeggen dat ik tot op heden nog nooit op een wielrenfiets heb gezeten”, begint Meyke te vertellen in een kamer op poli 1 van het AVL.

Verschil in de details

“Waar kunnen we als ploeg nog winst behalen? Dat vroeg de ploeg zich af. Want de fietsen en kleding, zijn nog maar weinig te verbeteren. Voeding werd een speerpunt. Er is veel onderzoek naar gedaan naar bijvoorbeeld; wat is het juiste moment om je koolhydraten te nemen? Wanneer je eiwitten? In welke hoeveelheden? Wielrennen is een sport waarbij je relatief makkelijk kunt voorspellen hoeveel wattages er worden getrapt, want je kent de route en je weet welke bergen ze over moeten. Daar hebben we nu ook de the athlete’s foodcoach app voor ontwikkeld.

Een ijsje bovenop de berg

Het belangrijkste is dat je zorgt dat je niet achteropraakt. Dus als je denkt: ’Nou, ik eet wel een ijsje als ik boven op de berg ben', dan is de kans groot dat je jezelf dan al helemaal hebt uitgeput als je bij de top aankomt. Om drie weken achter elkaar, zes uur per dag, te fietsen en dan van de fiets af te stappen om een dag later weer zo’n prestatie te leveren, maakt wel dat voeding extra belangrijk is.

Slot Tour De France

Samen winnen

"De slogan van Jumbo-Visma is: ‘Samen Winnen’ en je merkt ook dat erkend wordt dat we het echt als team hebben gedaan. Je bent een essentieel radartje in het geheel. Op de voorgrond staan de renners, maar achter de schermen draait een heel team met specialisten. Op het podium staan in Parijs was zo overweldigend. Het was echt fantastisch." (foto: Bram Berkien)
Meyke Mulder Diëtist

Patiënten zijn topsporters

In het AVL zeggen we als diëtisten vaak tegen patiënten dat ze ook een topsporter zijn, want ziek zijn kost veel energie. Daarom moet je ook eten als een topsporter. Als diëtist in het AVL ben je vooral bezig met mensen weer aan het eten te krijgen; ik denk dat zo’n 90% van de patiënten last heeft van ongewenst gewichtsverlies.

Als je niet meer goed kunt slikken, of het doet pijn als je slikt, of je bent continu misselijk, ga je automatisch minder eten en dan vallen mensen af. En door het verlies van spiermassa gaat ook de conditie achteruit. Soms is ongewenst gewichtsverlies ook een reden om eens naar een dokter te gaan en gaat het balletje dan rollen.

Maar eten heeft ook een sociale functie. Als je niet meer goed kunt eten of drinken, valt er ook – als je pech hebt – veel sociale activiteit weg. En eten moet er ook een beetje lekker uitzien, want je kunt wel altijd alles pureren bijvoorbeeld, en dan krijg je in theorie ook alle voedingsstoffen binnen, maar dat maakt het er niet leuker op. En ik moet zeggen; Voor sommige mensen hier is het echt wel heel lastig. Maar je kunt niet zeggen: ’Stop maar met eten.’ Het is dan een zoektocht die je samen maakt. Dat maakt het werk ook bijzonder.

Bovenmenselijk

Ik vind de prestaties van wielrenners soms bovenmenselijk, maar wat patiënten hier soms doorstaan, doet daar vaak niet voor onder. Patiënten komen vaak in situaties waarvan ze vooraf niet hadden gedacht dat ze dat zouden kunnen volhouden. Kanker vergt fysiek en mentaal natuurlijk ook alles. Focus, toewijding. Dus er is zeker een link tussen topsport en dat wat hier in huis gebeurt.

Voor mij is het werken voor Team Jumbo-Visma ook een goede manier om weer even afstand te kunnen nemen van het AVL en er weer met een vernieuwde blik naar te kunnen kijken. En dan besef ik me weer wat een bijzondere plek het is.”

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u de optionele cookies niet wilt, dan kunt u dat hier aangeven. U kunt op elk moment de toestemming zelf weer intrekken.

Functioneel
[2]
  • Microsoft Clarity
    Door plaatsing van deze cookies krijgen wij als organisatie geanonimiseerd informatie over het gebruik van website en waar de websitebezoekers vandaan komen.
  • Youtube
    Door plaatsing van deze cookies krijgen wij als organisatie geanonimiseerd informatie over de bijvoorbeeld de afspeel tijd van een video.
Optioneel
[3]
  • Facebook en Instagram
    Met deze cookies kunnen we online advertenties tonen op Facebook van onderwerpen die u interessant vindt.
  • LinkedIn
    Met deze cookies kunnen we online advertenties tonen op LinkedIn van onderwerpen die u interessant vindt.
  • Adform
    Met deze cookies kunnen we gerichter online advertenties inkopen over onderwerpen die u interessant vindt.

Voorkeuren aanpassen